La grande illusion

Geregisseerd door Jean Renoir
Bekijk de trailer

Regisseur Lukas Dhont (‘Close’) brengt in oktober de tot nu toe oudste cineast in onze reeks, Jean Renoir met de krachtige anti-oorlogsfilm ‘La Grande Illusion’.

In Meet the Masters brengt FFO maandelijks het werk van markante makers in de filmgeschiedenis terug naar het witte doek met een hapklare omkadering door filmkenner Anke Brouwers en haar gast, een bekende Vlaamse filmprofessional.

Nooit meer oorlog? Het blijft een grote illusie. De Franse regisseur Jean Renoir maakte met zijn film in 1937 een krachtig protest tegen oorlog, niet toevallig aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

De film vertelt het verhaal van vier Franse krijgsgevangenen - de aristocraat Boieldieu, de arbeider Maréchal, de Joodse nouveau riche Rosenthal en de variétékomiek Cartier - die tijdens de Eerste Wereldoorlog van het ene Duitse kamp naar het andere gezeuld worden en ondertussen samenwerken aan een ontsnappingsplan. Een klassieker met een onovertroffen cast waarin Renoir aantoont dat vier verschillende individuen ondanks hun uiteenlopende sociale achtergrond toch solidair met elkaar kunnen zijn.

‘La Grande Illusion’ wordt door critici en filmhistorici beschouwd als een van de meesterwerken van de Franse cinema. Orson Welles noemde het werk een van de twee films die hij mee zou nemen ‘op de ark’. “Dit is het verhaal van mensen zoals u en ik, verloren in een hartverscheurend avontuur dat we oorlog noemen", zei Renoir over zijn film.

Speelduur
105 min
Cast
Jean Gabin, Pierre Fresnay, Julien Carette, Marcel Dalio
Land
Frankrijk
Genres
drama, oorlog
Taal
Frans