Duel

Geregisseerd door Steven Spielberg

In november ontdekken we samen met regisseur Cecilia Verheyden (‘Ferry’) het eerste werk van gerenommeerd regisseur Steven Spielberg, ‘Duel’ (1971).

In Meet the Masters brengt FFO maandelijks het werk van markante makers in de filmgeschiedenis terug naar het witte doek met een hapklare omkadering door filmkenner Anke Brouwers en haar gast, een bekende Vlaamse filmprofessional.

Scenarist Richard Matheson zal 22 november 1963 niet snel vergeten, het werd niet alleen de dag dat president Kennedy werd vermoord, ook werden hij en zijn bevriend scenarist Jerry Sohl die dag door een vrachtwagenchauffeur bijna al bumperklevend van de weg gemaaid. Deze traumatiserende beleving gaf hem het idee voor ‘Duel’. Pas jaren later zou het in scriptvorm bij Spielberg belanden, de toen jonge ambitieuze filmmaker.

In ‘Duel’ besluit een zakenman (Dennis Weaver) om met zijn gehuurde rode Plymouth een omweg naar San Francisco te nemen door het ruige California. Achteraf een onzalig plan, want tijdens zijn traject begint hij zich te realiseren dat een oude tankwagen eropuit is om hem bij de eerste beste gelegenheid van de weg te ruimen. Spielberg brengt de chauffeur van de tanker nauwelijks in beeld, wat het gevoel creëert van een sluipend roofdier.

Spielberg heeft van deze tv-film een Hitchcockiaanse stijloefening gemaakt waarbij verkeersagressie in alle geuren en kleuren wordt voorgeschoteld. Zóveel succes had de 23-jarige Steven Spielberg met zijn televisie-speelfilmdebuut, dat de film overzees de bioscopen haalde.

Speelduur
90 min
Cast
Dennis Weaver
Land
Verenigde Staten
Genres
actie, thriller
Taal
Engels
Ondertitels
Nederlands, Frans